W dzisiejszym zabieganym świecie, wysoki poziom kortyzolu, znany jako hormon stresu, stał się coraz powszechniejszym...
Search here...
Catering dietetyczny jest rozwiązaniem, które łączy w sobie wygodę i smak posiłku z restauracji oraz realizację jadłospisu od dietetyka. To właśnie te cechy są przyczyną niesłabnącej popularności takiego modelu odżywiania. Które z propozycji menu są najczęściej wybierane i jakie dania można w nich znaleźć?
Jedną z największych zalet diety pudełkowej jest możliwość wyboru spośród różnych propozycji. Każda osoba ma nieco inne potrzeby i oczekiwania względem swojego menu. Dlatego tak ważna jest różnorodność wariantów oferowanych przez catering.
W dietetyce wiele rzeczy jest względnych. Produkty, które dla jednych osób będą bardzo zdrowe i pożądane w codziennym jadłospisie, dla innych mogą stanowić problem. Dlatego warto poświęcić nieco czasu i wśród propozycji cateringu znaleźć dietę dopasowaną do własnych potrzeb.
Jednym z przykładów diety, która odpowiada na specyficzne potrzeby, jest menu lekkostrawne. Dzięki wykluczeniu produktów, które mogłyby obciążać układ pokarmowy, taka dieta świetnie sprawdzi się u osób, które mają różne problemy trawienne.
Dieta lekkostrawna może być też stosowana w okresie rekonwalescencji, np. po zabiegach i operacjach. Takie menu zaleca się także w okresie okołoporodowym, czy przed niektórymi badaniami.
Dieta, niepowodująca dyskomfortu trawiennego, świetnie sprawdzi się także u osób starszych, które często doświadczają takich dolegliwości. Lekkostrawny catering dietetyczny do domu dostępny jest w różnych wariantach kalorycznych.
Kolejnym przykładem popularnej diety jest menu z niskim indeksem glikemicznym. W związku z niezwykle powszechnym występowaniem zaburzeń gospodarki węglowodanowej – głównie insulinooporności, taki model żywienia może być dla wielu osób bardzo korzystny. W oferowanej przez catering dietetyczny Wygodnadieta.pl diecie z niskim indeksem glikemicznym można znaleźć potrawy, które regulują glikemię i zapobiegają gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi.
Taka dieta pozwala zapobiegać rozwojowi cukrzycy i innym powikłaniom insulinooporności. Jest to też sposób na redukcję masy ciała, co jest zwykle trudne u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.
Kolejną grupą popularnych wariantów menu są te, które nie zawierają mięsa. Mogą to być diety wegetariańskie lub całkowicie wegańskie. W ostatnim czasie rośnie świadomość dotycząca kwestii ekologicznych, a wiele osób wybierając taki catering żywieniowy, motywuje swoją decyzję właśnie aspektami środowiskowymi. Dieta roślinna jest też uznawana za zdrowszą.
Wysoka podaż świeżych warzyw i owoców, roślin strączkowych oraz zbóż i orzechów z pewnością ma pozytywny wpływ na cały organizm. Jednak w przypadku diet bezmięsnych bardzo ważne jest prawidłowe zbilansowanie, aby uniknąć niedoborów, np. białkowych. Dlatego szczególnie początkujący weganie i wegetarianie powinni rozważyć zakup cateringu na miesiąc lub dłużej, aby nauczyć się zasad komponowania posiłków.
W ostatnim czasie rośnie także świadomość różnych alergii i nietolerancji pokarmowych. Wiele osób stara się unikać swoim codziennym jadłospisie produktów, które im szkodzą.
Takie jadłospisy można znaleźć także cateringu dietetycznym. Oferowana jest np. dieta bez glutenu, bez laktozy, bez nabiału, czy bez ryb. Mimo iż takie menu nie zawierają istotnych grup produktów, to wciąż są prawidłowo zbilansowane i dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Materiał zewnętrzny