Niestrawność
Niestrawność — co to za schorzenie?
Uczucie ciężkości, zalegania pokarmu, odbijanie, biegunka to symptomy problemów z układem trawiennym. Często jest to niestrawność, która może być czynnościowa i występuje głównie po spożyciu tłustych i ciężkostrawnych pokarmów, które powodują ból w nadbrzuszu. Wyróżniamy także niestrawność organiczną, która jest następstwem występowania wrzodów żołądka lub też refluksu. Czynniki, które sprzyjają niestrawności to niektóre leki, alkohol, duże porcje posiłków czy ciężkostrawne pokarmy.
Jak leczyć niestrawność?
Bardzo ważna w leczeniu niestrawności jest zmiana diety, zmniejszenie porcji, spożywanie około 5 porcji dziennie i unikanie ciężkostrawnych pokarmów. Warto wspomóc organizm przyjmując preparaty farmakologiczne i zioła wspomagające trawienie z karczochem, ostropestem czy miętą. Dobrze sprawdzą się także preparaty obniżające poziom kwasu solnego w żołądku i preparaty osłaniające błonę śluzową żołądka.